Receptár madam Žakelín
 
Púšťanková polievka
Na kocky nakrájame mrkvu, kaleráb, zeler a na oleji usmažíme. Zalejeme horúcou vodou a posolíme, pokoreníme.
Na púštanky zmiešame 250g hladkej múky s vodou až kým nevznikne husté cesto. To potom púšťame polievkovou lyžičkou do polievky. Varíme až kým púšťanky nie sú v strede hotové
Podávame horúce
Bon apetit
 
Omelete de Timoteaux (pre 2 osoby)
Zloženie/Suroviny: 4 vajíčka, 4 druhy korenia, soľ, paprika, 5 druhov šunky, saláma, klobása, šampiňóny, zelenina, olej
Postup: Do veľkej panvice nalejeme olej a pridáme vajíčka, pokrájame šunku, salámu, klobásu, šampiňóny, zeleninu, asi 5 minút varíme kým nezískame hustú kašovitú omeletu. Podľa chuti dochutíme korením a paprikou
Bon apetít madam Žakelin!
 
Ovsáky pre madam Žaklín
Tak, potrebujeme: ovsené vločky, med, škorica, vanilkový cukor, mlieko, hrozienka, kakao, kompót
A takto postupujeme: Ovsené vločky a mlieko varíme vo varnici a zbytok ingrediencií tam časom nahádžeme. Dáme zjesť hladným táborníkom.
Dobrú chuť. (STV2)
 
Anti-Tanti
1 ananás, 1 šalát (hlávkový), brokolica, mango, karfiol, čučoriedky, chren, 0,2 dl obľúbeného nápoja, kvasnice, 0,5 kg polohrubej múky, kmín, šálka vody, tic-tac, 3 zemiaky
Postup: Zo zemiakov, múky, kvasníc, karfiolu a brokolice vypracujeme cesto. Rozpolíme ananás, vydlabeme do otvoru dáme hlávkový šalát, polejeme octom, nastrúhame chren, pridáme čučoriedky a mango. Obalíme cestom (ananás), posypeme kmínom a tic-tac mi a dáme zapiecť (nebezpečenstvo výbuchu).
Podávame s obľúbeným nápojom. Nápoj konzumujeme až po jedle- na napravenie chuti.
Varovanie: presvedčte sa, že medzi vami a WC nie je žiadna prekážka
61. zbor Modrý Oblak
 
Makové pupáky
8 tvrdších rožkov, 1/2 l mlieka, mak, cukor
Rožky nakrájame na pol kolieska, zalejú sa uvareným mliekom, pridáme mak, cukor, dáme do misy a zamiešame a podávame na hlbokom tanieri s jahodami alebo ananásom.
Žlté vĺčatá
 
Fondue
Potrebujeme: chlieb, syr tavený, slanina, cesnak, smotana, paprika
Z celého pecňu chleba odrežeme vrchnú časť, vnútro chleba vydlabeme, chleba dáme zapiecť, aj s vydlabancami a vrchnou kôrkou. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme tavený syr, na kocky pokrájanú slaninu, papriku, cesnak, povaríme. Nalejeme do chleba a spolu s ním zapečieme.
1. zbor BABP Dračice
 
Najlepší recept na delikátne franc. slimáky (slimáky na červenom víne)
Najprv uvaríme 6 ks slimákov. Vriacu vodu nezabudnime dobre posoliť. Uvarené slimáky dáme na panvicu polejeme ich olivovým olejom s bazalkou. Na panvici necháme rozpustiť aj maslo. Jemne slimáky pražíme a zalievame červeným vínom. Podávame teplé. Komora fran. kulinárok
 
Mashe
Do vydlabaného baklažánu (malé) dáme ryžu a rajčinový pretlak. Uvaríme do mäkka. Varíme tiež v omáčke z rajčinového pretlaku a vody. 13. zbor
 
Cestoviny a la Janči (šaratica3)
Cestoviny uvaríme vo 0,5 l vody. Pridáme posekanú cibuľku, zalejeme acidkom a hodíme hrsť čerešní a podávame s posekanou žihľavou (prípadne púpavou). K polievke podávame vychladenú žinčicu alebo mliečny zákvas.
Odporúčame podávať v blízkosti nemocnice/ cintorína, poprípade v prítomnosti Doktora alebo pohrebáka.
11. zbor Biele Delfíny- chalanská skupina Jakubovo námestie
 
Koláč Saint-Germain
Ingrediencie: 0,5 kg polohrubej múky, 1,5 l polotučného mlieka, 2 vajíčka, krištáľový cukor, kypriaci prášok, Brazílska čokoláda, čerešne, 1 margarín, 20 dkg kokosu
Postup: Spraviť cesto z múky, mlieka a vajec+ cukor, pridať kypriaci prášok a nechať kypieť, hmotu nalejeme na plech posypaný kokosom, spravíme čokoládovú polevu a pridáme čerešne, podávame ku káve
Dobrú chuť. Bon appetit.
 
Zapekané slimáky na olivovom oleji
10-15 veľkých slimákov uvaríme v osolenej vode okoreníme podľa chuti a zľahka vyberieme z ulít. Mäso pomelieme, premiešame s najemno nakrájanou a osmahnutou cibuľkou a trochou cesnaku. Pridáme mletú papriku, či korenie, bobk. list. Ulity naplníme, zalejeme olivovým olejom a zapražíme. Podávame s červeným vínom zohriatym na izbovú teplotu.
Plamienky+ Teo
 
Les Palacinques
30 dkg polohrubej múky, 2 dkg práškového cukru, 1 vajíčko, štipka soli, mlieko, voda na správnu konzistenciu
Vymiešame na hladko. Cesto vyprážame do okrúhleho tvaru. Palacinky naplníme zmrzlinou Carte d'Or a poskladáme do trojuholníka (kruhovej výseče). V druhej panvici zohrejeme Brandy s melónovo-brusnicovým džúsom. Zapálime ohnivým pohľadom a vylejeme na pripravené palacinky. Necháme horieť 3-5 minút, sfúkneme ľadovo-sviežim dychom
Servírujeme na teplom tanieri poliate roztopenou čokoládou a šľahačkou, dozdobíme párom višní a popíjame Chardone a čítame La Femme.
1 BABP, 11. Baktérie
 
Pastiersky vyprážaný syr
200 g Eidamu alebo iného tvrdého syra, 20 g šampiňónov, 30 g šunky
Medzi syr dáme šunku a nakrájané šampiňóny. Dáme do trojobalu a usmažíme. Podávame s hranolkami alebo so zemiakmi na všelijaké spôsoby, tatarku alebo kečup.
104. zbor
 
Bábovka plnená francúzskou zmrzlinou
Francoais prísady: 250 g polohrubej múky, 225 g práškového cukru, 250 g francoais smotany, 3 fajíčka, 1 kypriaci prášok a la Uľa, 0,5 l francúzskej krémovej zmrzliny
Prísady už máme a teraz postup: naše francúzske prísady zmiešame dokopy (okrem zmrzliny) a vypracujeme cestíčko. Nalejeme do formy a dáme piecť na 20 min. Potom po upečení odkrojíme spodok bábovky a naplníme vydlabané vnútro zmrzlinou a la créme. Zakryjeme odrezaným spodkom a dáme ešte zapiecť na 1-2 min. Necháme vychladnúť a na 2-3 hodiny to dáme zamraziť. Podávame ešte v ten deň.
Ešte tip na záver: Hotovú bábofku môžeme poliať čokoládovou polevou. Servírujeme s bordó, deťom s malinovým džúsom.
1. zbor BABP
 
Francúzske rizoto
Potrebujeme: ryžu, soľ, vodu, cibuľu, mrkvu, zeleninu, mäso
- nasypeme ryžu
- dajte na panvicu + vodu
- prisýpame cibuľa, mäso, mrkvu
- zmiešať
- upečieme na 200 stupňoch 45 min.
Dobrú chuť.
 
Francúzske zemiaky
1kg zemiakov, 30 dkg salám alebo klobása, 7 vajec, 1 šľahačku, soľ
Uvarené a očistené zemiaky nakrájame na kolieska. Pekáč vymastíme a na striedačku ukladáme zemiaky, uvarené na kolieska nakrájané vajcia a klobásu. Na záver osolíme a zalejeme šľahačkou. Upečieme do ružova.
Dobrú chuť.
11. zbor Biele Delfíny - Biely vlci "Sardinky"
 
Slimáky na francúzsky spôsob
- nachystať slimáky
- vybrať vnútro slimáka
- opražiť na pažítke
- vložiť späť
- podávať na masle s pažítkou
- podávať s červeným vínom
70. zbor Bizón Víťazí